Blog by Little Red Stuga / www.littleredstuga.se/blog
All images ©2012 Tham & Videgård Arkitekter
Color Exposion. 
A while ago I visited the new built preschool Paletten (Palette in english) at Telefonplan outside Stockholm. A color explosion and energy kick inside-out by

Tham & Videgård Arkitekter. I’ve followed this project with great interest as it’s unusual with this kind of preschool buildings.I met up with Cecilia Hjelm, preschool chief, and she gave me a tour, something she’s quite used to. The building arouses much interest, mostly from architects that visit Paletten in study purpuse.The sections are color coded – pink, green and blue with yellow windows. When I’m there children run freely in the joint central room, in between draperies that create new rooms in the room. I follow one girl through one of the doors that leads to one of the private rooms. Each group has their own. I can’t help reflect on what relationship to color and space this girl will grow up to have.
In the latest issue of Arkitektur, a journalist made a review of Paletten, which I felt got lost as the sentence of;  …”Color is an inexpensive way to achieve strong effects, but when the walls are curved and the inner wall undulates in a different direction, while the windows jump up and down, together with all the children, toys, artwork, etc. it becomes a bit much of everything.”(…”Färg är ett billigt sätt att uppnå starka effekter men när ytterväggar är svängda och innerväggarna böljar åt ett annat håll, samtidigt som fönsterställningen hoppar upp och ner, ihop med alla dagisbarn, leksaker, teckningar osv blir det lite mycket av allt.”)I would like to celebrate that the architects dared to stretch the limits for what is expected and letting pedagogical ideas form the shape together with their love for color. Not only does the pedagogues go to work with a smile on their face, Cecilia also told me she’s never in her 30 years-something preschool worklife worked at a place where there has been so little conflicts among both workers and children.! This is what it’s all about really – creating environments for people to enjoy and feel good in, supporting the activity the object or house is created for – and should more often take part of the debates and discussions. In this case the curved walls creates – together with the materials – a pleasant sound environment that decreases stress on the children and encourage movement. The changing window heights creates a diversity in the outside scenes and views for the children. And the children, well they unconditionally belong there together with their toys and artwork.  Read more about Paletten at the architects website and here.
All images ©2012 Tham & Videgård Arkitekter

Color Exposion.
 
A while ago I visited the new built preschool Paletten (Palette in english) at Telefonplan outside Stockholm. A color explosion and energy kick inside-out by
Tham & Videgård Arkitekter. I’ve followed this project with great interest as it’s unusual with this kind of preschool buildings.

I met up with Cecilia Hjelm, preschool chief, and she gave me a tour, something she’s quite used to. The building arouses much interest, mostly from architects that visit Paletten in study purpuse.

The sections are color coded – pink, green and blue with yellow windows. When I’m there children run freely in the joint central room, in between draperies that create new rooms in the room. I follow one girl through one of the doors that leads to one of the private rooms. Each group has their own. I can’t help reflect on what relationship to color and space this girl will grow up to have.

In the latest issue of Arkitektur, a journalist made a review of Paletten, which I felt got lost as the sentence of; 
 …”Color is an inexpensive way to achieve strong effects, but when the walls are curved and the inner wall undulates in a different direction, while the windows jump up and down, together with all the children, toys, artwork, etc. it becomes a bit much of everything.”
(…”Färg är ett billigt sätt att uppnå starka effekter men när ytterväggar är svängda och innerväggarna böljar åt ett annat håll, samtidigt som fönsterställningen hoppar upp och ner, ihop med alla dagisbarn, leksaker, teckningar osv blir det lite mycket av allt.”)

I would like to celebrate that the architects dared to stretch the limits for what is expected and letting pedagogical ideas form the shape together with their love for color. Not only does the pedagogues go to work with a smile on their face, Cecilia also told me she’s never in her 30 years-something preschool worklife worked at a place where there has been so little conflicts among both workers and children.! 

This is what it’s all about really – creating environments for people to enjoy and feel good in, supporting the activity the object or house is created for – and should more often take part of the debates and discussions. In this case the curved walls creates – together with the materials – a pleasant sound environment that decreases stress on the children and encourage movement. The changing window heights creates a diversity in the outside scenes and views for the children. And the children, well they unconditionally belong there together with their toys and artwork. 

 Read more about Paletten at the architects website and here.